Pizzeria w Krakowie

Prawdziwy włoski makaron czyli jaki?
Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i konsumenci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną nacją, jaka z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

restauracja Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako fundamentalne cukry, które towarzyszą posiłkom jako danie akcesoryjne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest kolejnym doskonałym przykładem zwyczajnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć łatwe lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do standardowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron przeważnie gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie wówczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto i smakowite -o to chodzi!