Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprawidłowiej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są nadzwyczaj zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, by utworzyć swoje przepisy kulinarne, właśnie dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować czy też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Kuchnia włoska Kraków

Których produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.