Perfekcyjną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który perfekcyjnie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu profesjonalne? Przeważnie jest tak, że najodpowiedniej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o należytej strukturze pasującej do dania.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezmiar przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale również Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dość przyzwoicie z serem, więc zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, by spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.