Nie możemy debatować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprawidłowiej. W najwyższym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.
Kuchnia Włoska Kraków
Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, by utworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować lub kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.
Jakich produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich warzyw. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.