Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarrella vs towary seropodobne
tiramisu galbani
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
Skąd więc wziąć pionierski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w rzeczy samej należałoby dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.